Ψυχοθεραπεία
Τι Είναι η Ψυχοθεραπεία
«Σε κάθε άνθρωπο βρίσκεται κάτι ανέγγιχτο, άφθαρτο, αυτό που πιστεύει στο καλό, που δεν γνωρίζει αμφιβολία στη ζωή ούτε φόβο για το θάνατο» - Clarissa Estes
Θεραπεία της Ψυχής
Ψυχοθεραπεία ετυμολογικά σημαίνει "θεραπεία της ψυχής". Σύμφωνα με τους M. Hersen και W. Sledge, (Encyclopedia of Psychotherapy, 2002), “Ψυχοθεραπεία είναι η λεκτική επικοινωνία μεταξύ θεραπευόμενου και ψυχοθεραπευτή με σκοπό τη διάγνωση και τη θεραπεία προβλημάτων συμπεριφοράς, ψυχολογικών κρίσεων και ψυχικών διαταραχών. Κάθε μία από τις ψυχοθεραπευτικές κατευθύνσεις χαρακτηρίζεται από τους συγκεκριμένους τομείς στους οποίους δίνει έμφαση και από διαφοροποιήσεις ως προς τη δομή, το περιεχόμενο και το αποτέλεσμα της θεραπείας”. Κατά συνέπεια κάθε ψυχοθεραπευτικό μοντέλο διαφοροποιείται ως προς τη δομή, το περιεχόμενο και το αποτέλεσμα της θεραπείας.
Τρία κύρια συστατικά κάθε ψυχοθεραπευτικής προσέγγισης
H θεωρητική προσέγγιση, η θεραπευτική σχέση και οι τεχνικές ή μέθοδοι κάθε Σχολής Ψυχοθεραπείας.
Σε ποιους απευθύνεται η Ψυχοθεραπεία
Η ψυχοθεραπεία απευθύνεται σε ενήλικες ανθρώπους κάθε ηλικίας (για παιδιά υπάρχει ξεχωριστός κλάδος), σε ανθρώπους που υποφέρουν από κάποια ψυχική διαταραχή (κρίσεις πανικού, αγχώδης διαταραχή, κατάθλιψη, άγχος, σεξουαλικά προβλήματα, πένθος, φοβίες, διαταραχές ύπνου κλπ) αλλά και σε όλους όσους θέλουν να βελτιώσουν τις διαπροσωπικές ή ενδοοικογενειακές τους σχέσεις, να αναπτυχθούν καλύτερα κοινωνικά και συναισθηματικά, να αποκτήσουν αυτοεκτίμηση και αυτογνωσία. Αναλόγως με τη διαταραχή και με το είδος της ψυχοθεραπείας η ψυχοθεραπεία κυμαίνεται χρονικά από μερικές συνεδρίες έως αρκετούς μήνες ή και χρόνια.
Είδη Ψυχοθεραπείας
«Όλος ο κόσμος μια σκηνή,
και όλοι οι άνδρες και οι γυναίκες κυρίως ηθοποιοί.
έχουν τις εξόδους τους και τις εισόδους τους.
Και ένας άνθρωπος κατά τη διάρκεια της ζωής του παίζει πολλούς
ρόλους...»
- Σαίξπηρ, Όπως σας αρέσει, πράξη 2, σκηνή 7
Ατομική Ψυχοθεραπεία
Η ψυχοθεραπευτική διαδικασία προϋποθέτει αμοιβαία εμπιστοσύνη, σεβασμό και εχεμύθεια. Από την πλευρά του θεραπευόμενου χρειάζεται τόλμη ώστε να μπει στη διαδικασία, ειλικρινή στάση απέναντι στον εαυτό όταν έρχεται αντιμέτωπος με επώδυνες αλήθειες ή δυσάρεστα συναισθήματα αλλά και περιέργεια να εξερευνήσει “κρυμμένες αίθουσες” του εαυτού.
Ομαδική Ψυχοθεραπεία
Η ομαδική θεραπεία επιδιώκει την επίτευξη πολλών ίδιων στόχων μ’ αυτούς της ατομικής ψυχοθεραπείας, αλλά βασίζεται κυρίως στη διάδραση και την υποστήριξη των ατόμων που συμμετέχουν στην ομάδα.