Οι Αγχώδεις Διαταραχές
Τι είναι η αγχώδης διαταραχή
Αγχώδεις διαταραχές είναι η διαταραχή πανικού, το μετατραυματικό στρες, η κοινωνική φοβία, η αγοραφοβία, η απλή φοβία, η γενικευμένη αγχώδης διαταραχή και η ψυχαναγκαστική διαταραχή. Οι αγχώδεις διαταραχές αποτελούν τις πιο κοινές διαταραχές απ’ όλα τα προβλήματα ψυχικής υγείας. Επηρεάζει 1 στα 10 άτομα περίπου και είναι πιο διαδεδομένες στις γυναίκες παρά στους άντρες ενώ αφορούν τόσο τα παιδιά όσο και τους ενήλικες.
Συμπτώματα της αγχώδους διαταραχής
Τα συμπτώματα των αγχώδων διαταραχών αν και ποικίλλουν, πολλά απ’ αυτά είναι: συνεχής ανησυχία, εκνευρισμός και εμμονή για μικρά ή μεγάλα ζητήματα, κόπωση, δυσκολία συγκέντρωσης και μνήμης, ευθιξία και ευερεθιστότητα, μυϊκή ένταση, μουδιάσματα, τρέμουλο, δυσκολία στον ύπνο, εφίδρωση, ναυτία και διάρροια, δύσπνοια και ταχυκαρδία κλπ.
Συνήθως οι ασθενείς πάσχουν από περισσότερες από μια αγχώδεις διαταραχές ενώ άλλες φορές η αγχώδης διαταραχή συνοδεύεται από κατάθλιψη, διατροφικές διαταραχές ή κατάχρηση ουσιών. Επίσης, οι αγχώδεις διαταραχές συνυπάρχουν συχνά με σωματικές διαταραχές.
Η ζωή των ανθρώπων που πάσχουν από κάποια αγχώδη διαταραχή μετατρέπεται σ’ ένα αγωνιώδες ταξίδι ανησυχίας και φόβου και συχνά επηρεάζει τις σχέσεις με την οικογένεια, τους φίλους, τους συναδέλφους, την εργασία.
Ομοιοπαθητική ως τρόπος αντιμετώπισης
Στην Ομοιοπαθητική όταν αντιμετωπίζουμε ασθενείς με κάποια αγχώδη διαταραχή καλό είναι να ξεχωρίσουμε αρχικά την αφορμή από το αίτιο.
Αναζήτηση της αιτίας
Αφορμή μπορεί να είναι ο χαμός κάποιου αγαπημένου προσώπου, μια ερωτική απογοήτευση, μετακομίσεις ή διαζύγιο (ειδικά για παιδιά), αλλαγές στη δουλειά ή επαγγελματικές αποτυχίες, ανεργία, ανεκπλήρωτες επιθυμίες, προσδοκίες κλπ. Άλλη αφορμή μπορεί να είναι το στρες από τις πολλές ευθύνες, τόσο σε γυναίκες όσο και σε άντρες. Τα σχέδια δεν γίνονται όπως τα θέλουμε, π.χ. μια απρογραμμάτιστη εγκυμοσύνη, στρες στη δουλειά κλπ. ή από τραυματισμό, από ατυχήματα, από χειρουργικό σοκ, μετά από νάρκωση ή μετά τον τοκετό. Επιτέλους το παιδί είναι εδώ αλλά η μητέρα έχει κρίσεις πανικού ή ακόμη και κατάθλιψη. Ή μετά από έντονες αιμορραγίες, μετά από καρδιακή προσβολή, μετά από υστερεκτομή για τις γυναίκες, ειδικά σε νεαρή ηλικία. Επίσης αφορμή μπορεί να είναι εγχειρήσεις: λιπώματα που αφαιρούνται ή ελιές, μικρά πράγματα που δεν χρειάζεται οπωσδήποτε να αφαιρεθούν.
Οι φόβοι αυξάνονται όπως ο φόβος για αρρώστιες όπως αλτσχάιμερ, καρδιοπάθειας, τρέλας, να χάσουν τον έλεγχο, καρκίνου, ανθρώπων, να περπατήσουν στο δρόμο, να τους δουν, να δηλητηριαστούν, φόβος ευθυνών κ.ά.
Σύνδεση με συμπτώματα κατάθλιψης
Έτσι ο ασθενής αναπτύσσει μία υπεραντίδραση, παρεξηγείται εύκολα, αγχώνεται με το παραμικρό, φοβάται και σιγά σιγά η θλίψη και το άγχος αρχίζει να καταλαμβάνει όλο και μεγαλύτερο μέρος της ζωής του/της. Η κατάθλιψη είναι έλλειψη διάθεσης για ζωή. Δεν μας αρέσει η ζωή. Άλλοι άνθρωποι πάλι αντιδρούν διαφορετικά, είναι πιο μπλοκαρισμένοι, ίσως πιο βίαιοι, αλλά η βιαιότητα είναι προς τα μέσα, κρυμμένη. Φέρονται λίγο ψυχρά ή είναι κλειστοί. Κάποιοι έχουν τάσεις αυτοκτονίας, σε άλλους λείπει η δύναμη.
Η κατάθλιψη είναι έλλειψη διάθεσης για ζωή
Σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχουν περισσότερα μέλη της οικογένειας με κατάθλιψη ή ακόμη και αυτόχειρες. Ή με πολλές εξαρτήσεις από ναρκωτικά ή αλκοόλ. Αυτές είναι και οι πιο “σοβαρές” περιπτώσεις. Πολλά πράγματα που πριν χαίρονταν να κάνουν τώρα τα μισούν. Π.χ. έπαιζαν με χαρά βόλεϊ, τώρα το μισούν. Είναι άνθρωποι πολύ σοβαροί, θλιμμένοι και δεν γελούν ποτέ. Όταν κοιτάτε το πρόσωπό τους είναι σαν να μην είναι ικανό να γελά. Οι καταθλιπτικές φάσεις εναλλάσσονται με πολύ θυμό. Πετούν πράγματα, μπορεί να είναι επιθετικοί, να φωνάζουν ή μπορεί να πάρουν μαχαίρι και να κόψουν τις φλέβες τους.
Άλλοι πάλι είναι πάρα πολύ ευαίσθητοι, εύκολα αγαπούν εύκολα μισούν, έχουν πάρα πολλές αντιθέσεις, ακρότητες, φίλος ή εχθρός, δεν υπάρχει ενδιάμεσο. Εύκολα προσβάλλονται και είναι πολύ λυπημένοι αν δεν έχουν την απαραίτητη αναγνώριση. Προσπαθούν συνεχώς να κάνουν τους πάντες φίλους – από πίσω βρίσκεται η ανάγκη για αναγνώριση. Όταν δεν έρχεται καταρρέουν τα πάντα. Κουράζονται πολύ εύκολα, σωματικά και ψυχικά και παίρνουν πάντα τις λάθος αποφάσεις. Στο επάγγελμα, στους φίλους, πάντα διαλέγουν τους λάθος συντρόφους. Επιλέγουν οι ίδιοι αλλά κατηγορούν τους άλλους. Είναι ευφυείς αλλά τους λείπει η σοφία.
Δεν μπορούν να κοιμηθούν και μένουν ξύπνιοι στο κρεβάτι. Ή πάνε στο κρεβάτι, ξαπλώνουν κουρασμένοι και δεν μπορούν να κοιμηθούν. Κάνουν πολλές σκέψεις και μένουν ξύπνιοι μέχρι τις 3 -4 το πρωί ή μένουν άγρυπνοι το βράδυ και κοιμούνται το πρωί. Πολλοί άνθρωποι φοβούνται τις εξετάσεις, τις επαγγελματικές συνεντεύξεις, τα ταξίδια με αεροπλάνο ή τρένο, τις δημόσιες εμφανίσεις ή ομιλίες κλπ.
Η ανάγκη του ειδικού Ομοιοπαθητικού ή Ψυχοθεραπευτή
Όταν οι ανησυχίες, το άγχος και οι φοβίες δεν μπορούν να καθησυχαστούν απλώς μιλώντας για αυτά με φίλους και συντρόφους, αν περιορίζουν την ελευθερία μας και μας αποκλείουν από συμμετοχή στις δραστηριότητες της ζωής, τότε είναι καλό να απευθυνθούμε σε ειδικούς, σε έμπειρο Ψυχοθεραπευτή ή Ομοιοπαθητικό.
Στην Ομοιοπαθητική αντιμετωπίζουμε την κάθε περίπτωση ξεχωριστά, αναλόγως με τα συμπτώματα που εμφανίζει η κάθε προσωπικότητα. Προσπαθούμε να εντοπίζουμε τις αφορμές και να θεραπεύσουμε τις αιτίες που υποβόσκουν. Η Ομοιοπαθητική αποτελεί ένα πλήρες θεραπευτικό σύστημα, που στοχεύει στη βελτίωση της υγείας ενισχύοντας τις φυσικές θεραπευτικές δυνάμεις του οργανισμού. Τα ομοιοπαθητικά σκευάσματα δεν προκαλούν εθισμό. Μπορούν άφοβα να χορηγηθούν κατά την κύηση ή σε νεογέννητα και υπερήλικες, σε θηλάζουσες μητέρες ή σε μετεγχειρητικές καταστάσεις.