“Είναι πιο σημαντικό να γνωρίζουμε τι είδους άνθρωπος έχει μία ασθένεια από το να γνωρίζουμε τι είδους ασθένεια έχει ένας άνθρωπος”
Ιπποκράτης
Η Oμοιοπαθητική είναι μία ολιστική θεραπευτική μέθοδος, η οποία χρησιμοποιεί φυσικές, μη τοξικές ουσίες που διεγείρουν την εγγενή ικανότητα του οργανισμού για επούλωση και θεραπεία σε νοητικό, συναισθηματικό και σωματικό επίπεδο. Ιδρύθηκε πριν από 200 περίπου χρόνια από τον Σαμουήλ Χάνεμαν, που, όχι μόνο δημιούργησε μια ριζικά νέα μορφή θεραπείας αλλά επίπλεον διατύπωσε ένα επιστημονικό σύστημα κατανόησης του τρόπου λειτουργίας της υγείας και της ίασης. Μεταξύ των κατευθυντήριων γραμμών του Χάνεμαν είναι ότι για να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι ασθένειες πρέπει να θεωρηθεί ολόκληρος ο οργανισμός, ο νοητικός, ο συναισθηματικός και το σώμα. Επιπλέον, οι περιβαλλοντικοί παράγοντες πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στη θεραπεία, όπως και η διατροφή, η άσκηση και ο τρόπος σκέψης και ότι η ομοιοπαθητικός χρειάζεται να κατανοήσει τη διαφορά μεταξύ καταστολής των συμπτωμάτων και της θεραπείας της νόσου.
Τα συμπτώματα λοιπόν δεν είναι κάτι κακό αλλά προβάλλονται από την ομοιοπαθητικό ως σηματοδότες για την εύρεση του βαθύτερου προβλήματος. Το έργο της ομοιοπαθητικού είναι να αντιληφθεί τι πρέπει να θεραπευθεί στο άτομο και να βρει το κατάλληλο θεραπευτικό μέσο.
Σύμφωνα με την ομοιοπαθητική φιλοσοφία, όταν η θεραπεία γίνεται με βάση το σύνολο των συμπτωμάτων, νοητικών, συναισθηματικών και σωματικών, τονώνει τον οργανισμό και μπορούμε να προχωρήσουμε σε μια κατάσταση ευεξίας και υγείας. Ο Χάνεμαν περιγράφει πως αυτή η κατάσταση της υγείας επιτρέπει στο άτομο να εκπληρώσει το σκοπό της ύπαρξής του.
Η Gabriele Catterfeld-Richter λέει ότι: “Τα όνειρα είναι ο βασιλικός δρόμος της ψυχής“. Τίποτα δεν αποκαλύπτει τόσο την ψυχή όσο τα όνειρα και με τίποτα άλλο δεν μπορούμε να προσεγγίσουμε την ψυχή πιο άμεσα από τα όνειρα. Οι ιθαγενείς της Αυστραλίας λένε ότι το όνειρα είναι στην πραγματικότητα πιο ρεαλιστικά από την πραγματικότητα και όταν ο άνθρωπος νομίζει ότι είναι ξύπνιος στην πραγματικότητα ονειρεύεται.
Τα όνειρα συχνά μπορεί να αποτελέσουν κλειδί για τη θεραπεία. Από την ίδρυσή της, οι ομοιοπαθητικοί έχουν χρησιμοποιήσει τα όνειρα ως μέρος των πληροφοριών που οδηγούν στη διερεύνηση των αιτιών της ασθένειας.
Σήμερα, που οι ασθένειες καταστέλλονται περισσότερο από ό,τι στο παρελθόν, τα περισσότερα συμπτώματα καταπιέζονται ή καλύπτονται από φάρμακα. Συμπτώματα του δέρματος αντιμετωπίζονται με στεροειδή, πόνοι χαλαρώνουν με αναλγητικά ή πιο ισχυρά παυσίπονα, και οποιαδήποτε δυσάρεστη συναισθηματική κατάσταση μπορεί να απομακρυνθεί χωρίς χρονοτριβή με μια επίσκεψη σε ψυχίατρο, ο οποίος είναι πρόθυμος να γράψει μια συνταγή για ψυχοτρόπα φάρμακα. Δεδομένου ότι η ομοιοπαθητικός εξαρτάται από το σύνολο των εξατομικευμένων συμπτωμάτων ως σηματοδότες, η καταπίεση αυτή κάνει περισσότερο δύσκολη την ανεύρεση του σωστού ομοιοπαθητικού ιάματος. Στις περιπτώσεις αυτές, τα όνειρα, ιδίως ένα όνειρο που επαναλαμβάνεται σε όλη την περίοδο της ζωής του ατόμου, ή ένα όνειρο που θυμόμαστε από την παιδική ηλικία, μπορεί να είναι μια πολύ χρήσιμη πληροφορία που δείχνει προς το φάρμακο. Δεν είναι ασυνήθιστο να έχουμε όνειρα της πρώιμης παιδικής ηλικίας που να περιέχουν εικόνες που συνδέονται με την παθολογία που αναπτύσσεται 20 ή 30 χρόνια αργότερα. Είναι σαν η ψυχή του ατόμου να είναι ήδη ενήμερη για ένα καθεστώς που υπάρχει ήδη αλλά δεν έχει γίνει ακόμη εμφανές στο σώμα ή στο συνειδητό νου.
Είδη ονειρέματος
Όνειρα που επεξεργάζονται τα θέματα της ημέρας
Επεξεργαζόμαστε στα όνειρα διάφορα θέματα που μπορεί να εμφανιστούν στην καθημερινότητα. Τα όνειρα αυτά δεν είναι κάτι ιδιαίτερο για τη θεραπευτική διαδικασία αλλά δείχνουν την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο ασθενής.
Όνειρα – Εγώ
Σύμφωνα με τον C. G. Jung, κάθε στοιχείο του ονείρου είμαι εγώ και είναι ένα μέρος από μένα. Κάθε τι που συμβαίνει στο όνειρο είμαι εγώ ο ίδιος. Εγώ ο ίδιος είμαι στο όνειρο η μικρή μου απομονωμένη συνείδηση και όλα όσα συμβαίνουν γύρω μου είναι μέρη δικά μου. Αναλόγως πώς συμπεριφέρομαι σε αυτά τα μέρη μου, αναγνωρίζω τη συμπεριφορά της καθημερινότητάς μου – και συνειδητοποιώ τα διαφορετικά μέρη της ψυχής μου. Αυτό το είδος ονειρέματος έχει για μας μεγάλη αξία: Εδώ μπορούμε να βρούμε ομοιοπαθητικά σκευάσματα, ή να ζητήσουμε από τον ασθενή να εκφράσει τα συμπτώματα του ονείρου.
Όνειρα – Εσύ
α) Όνειρα-Αιτιολογία: υπάρχει μια καθημερινή πραγματικότητα αλλά εμφανίζονται βαθύτερα θέματα και βιογραφικά τραύματα, που μπορούν να μας καθοδηγήσουν ή να μας δώσουν μία αιτιολογία για κάτι. Κι αυτό το είδος ονειρέματος παίζει σημαντικό ρόλο για τη συνταγογράφηση στην Ομοιοπαθητική. Εδώ το όνειρο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως σύμπτωμα.
β) Όνειρα που δίνουν πληροφορίες σε άλλα άτομα – Αυτές οι πληροφορίες για άλλους είναι σπάνιες και δεν αξιοποιούνται ιδιαίτερα στην Ομοιοπαθητική, αλλά μπορεί να τις συναντήσουμε σε έμπειρους ονειρευτές.
Προφητικά όνειρα
Τα όνειρα αυτά δεν παίζουν κανένα ρόλο στην εργασία μας.
Όνειρα που κάνουν μία πρόγνωση
Αυτά είναι όνειρα που μπορούν να αποκαλύψουν τη δυναμική που βρίσκεται ο ασθενής και να επιβεβαιώσουν το ομοιοπαθητικό σκεύασμα.
Συγκεκριμένα, μπορούμε να ζητήσουμε από τον ασθενή να μας διηγηθεί κάποιο όνειρο και να του ζητήσουμε να μας πει τι σκέφτεται γι αυτό. Αν ο ασθενής μας το ζητήσει μπορεί να πούμε κι εμείς την άποψή μας, πολύ προσεκτικά. Όπως δίδαξε ο C. G. Jung: ο ασθενής είναι τα πάντα, κάθε όνειρο είναι ένα μήνυμα και όλα πρέπει να είναι απλά και κατανοητά. Είναι πολύ σημαντικό οι πληροφορίες να λαμβάνονται ως γεγονός και να μην ερμηνεύονται με τρόπο που να ταιριάζει σε κάποια συγκεκριμένη θεωρία. Όταν το όνειρο χρησιμοποιείται με αυτόν τον τρόπο, η ομοιοπαθητικός κινείται χωρίς προκαταλήψεις και ως παρατηρητής των δεδομένων που παράγονται από την ψυχή, που συμβολικά αντιπροσωπεύει τη σχέση του νου/σώματος. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να εξυπηρετήσει ένα ουσιαστικό μέρος των πληροφοριών που οδηγούν στην επιλογή του κατάλληλου ομοιοπαθητικού σκευάσματος.